Sailboat

 

Yachting

Diving

 

Kayak

 

Horseback Riding

 

Cycling

 

Hiking

Rent a Car or Bike

 

Greek Chinese (Simplified) Dutch English Finnish French German Italian Norwegian Polish Romanian Russian Spanish Swedish Thai Vietnamese

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ  -  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

 Metamorfosis Church

Τρίκλιτη Βασιλική. Θεμελιώθηκε το 1824. Ολοκληρώθηκε το 1831. Εγκαινιάστηκε από τον Επίσκοπο Μυρίνης Σωφρόνιο.

Έργο σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς το Σωτήρα Χριστό των προσφύγων που ήρθαν στη Σύρο το 1821. Το 1859 έγινε το περίφημο ψηφιδωτό του προαυλίου με συμβολικές παραστάσεις όπως κυπαρίσσια, φίδια κλπ αποτελούμενο από άσπρα και μαύρα βότσαλα προερχόμενα από τη Ρόδο.  Το 1824, ο Χιώτης Λουκάς Ράλλης σε λαϊκή συνέλευση στον προαύλιο χώρο του ναού πρότεινε να δοθεί στη νέα πόλη το όνομα Ερμούπολη. Διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και γυναικωνίτη μπαγδατί. Ο δημοδιδάσκαλος του ελληνικού γένους Άνθιμος Γαζής, νοσηλεύτηκε στο πίσω μέρος του ναού, όπου άφησε την τελευταία του πνοή και θάφτηκε στον προαύλιο χώρο. 

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  -  ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ

Saint Nicolas Church

Τρίκλιτη Βασιλική μετα τρούλου. Θεμελιώθηκε από τον Μητροπολίτη Κυκλάδων Δανιήλ το 1848. Εγκαινιάστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο το 1870.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια επέβλεψε ο ίδιος ο βασιλιάς Όθωνας. Τα μαρμάρινα προπύλαια ολοκληρώθηκαν το 1870. Ήταν το μεγαλοπρεπέστερο και επιβλητικότερο οικοδόμημα την εποχή που χτίστηκε ώστε να γράφει ότι φέρει τα πρωτεία των εν Ελλάδι ναών. Μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες υπήρξαν: Ο τσάρος Νικόλαος, η βασίλισσα Όλγα, η οικογένεια Σταματίου Πρωίου, ο Δημήτρης Βαφιαδάκης, οι πλοιοκτήτες Νικόλαος και Μηνάς Ρεθύμνης.

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 Assumption of Holly Mary

Τρίκλιτη Βασιλική. Θεμελιώθηκε το 1828. Το 1847 ανακαινίσθηκε και το 1850 εγκαινιάστηκε απο τον Μητροπολίτη Κυκλάδων Δανιήλ.

Στις 23 Οκτωβρίου 1943 βόμβα κατέστρεψε το Ιερό Βήμα σε ώρα Θείας Λειτουργίας. Στο ναό αυτό βρίσκεται και φυλάσσεται η περίπτυστη εικόνα της Κοιμήσεως, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, που απεκαλύφθη από τον ιστορικό και αρχαιολόγο κ. Γ. Μαστορόπουλο την 1η Απριλίου του 1983 στο νάρθηκα του ναού. Η εικόνα φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του Eλ Γκρέκο και αποτελεί το πολυτιμότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο του ναού.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  -  ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑΚΟΣ

Saint George

Τρίκλιτη Βασιλική. Χτίστηκε το 1833 και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Κυκλάδων Άνθιμο το 1839.

Στη δυτική πλευρά του ναού όπου σήμερα υπάρχει το οστεοφυλάκιο, επί σειρά ετών λειτούργησε η Ιερατική Σχολή Σύρου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  -  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Agios Dimitrios church

Βυζαντινού ρυθμού με τρούλο.

Στις 25 Μαΐου 1936, στην τοποθεσία Βαπόρια έξω από την Ερμούπολη,  βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Στον τόπο της ευρέσεως, ο τότε Μητροπολίτης Σύρου Φιλάρετος, έκτισε έναν μεγαλοπρεπή ναό, ο οποίος είναι ο πρώτος που βλέπει ο επισκέπτης από το πλοίο καθώς φθάνει στη Σύρο. Η καμπάνα του χαιρετά όλα τα πλοία, όταν έρχονται αλλά και όταν φεύγουν από το νησί. Υπάγεται στην ενορία του Αγίου Νικολάου.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Resurrection of Jesus Christ Church

Βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Θεμελιώθηκε το 1874 από τον Αρχιεπίσκοπο Αλέξανδρο Λυκούργο, επάνω στα θεμέλια μικρότερου ναού. Εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθανάσιο το 1909.

Ο ναός δεσπόζει επιβλητικός στην κορυφή του ενός εκ των δύο λόφων της Ερμουπόλεως, στο λόφο του Δηλίου.

ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ

Church of The Αrchangels

Μονόκλιτη Βασιλική μετά τρούλου. Χτίστηκε το 1898 επάνω στο λιθόστρωτο δρόμο που οδηγεί στην Άνω Σύρο, με το καμπαναριό να χτίστηκε το 1908.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Saint Constantine Church

Βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Χτίστηκε το 1926, επί Αρχιερατείας Αρχιεπισκόπου Σύρου Αθανασίου, στην περιοχή της Πέτρας, με δωρεά του Στέφανου Σκουλούδη, σε μνημόσυνο του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΠΤΩΧΩΝ

Saint Nicolas of the poor Church

Μονόκλιτος με δίκλινη στέγη. Χτίστηκε το 1590.

Είναι ο παλαιότερος Ορθόδοξος Ναός της Σύρου εκ των σωζόμενων. Ανακαινίστηκε και διευρύνθηκε το 1691. Τα έσοδά του χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο αιώνα για την ενίσχυση πτωχών Ερμουπολιτών, από το Ιερατικό Ταμείο Σύρου, που είχε ιδρύσει ο Αρχιεπίσκοπος Σύρου Μεθόδιος. Σε πρόσφατη ανακαίνιση βρέθηκαν στο δάπεδο τάφοι με οστά. Σήμερα εξ υπαρχής ανακαινισμένος και εξωραϊσμένος εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων της Άνω Σύρου. 

Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Χτίστηκε επίσης το 1590. Ανακαινίσθηκε το 1694, οπότε κι έγινε μεγαλύτερος. Έχει κελιά και ωραίο περίβολο και τα τελευταία χρόνια έχει εξωραϊστεί και ανακαινιστεί εκ θεμελίων. Είναι μετόχι της Μονής Ταλάντων.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Saint Paraskevie

Βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Χτίστηκε το 1600. Ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε το 1792 και 1873 αντιστοίχως. Τον περασμένο αιώνα περιήλθε στην οικογένεια του πυρπολητή Πιπίνου ο οποίος το 1884 το έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο. Κάτωθεν του ναού υπάρχει ναϊδριον των Αγίων Πάντων, στο οποίο φυλάσσονται τα οστά των θυμάτων του συριανού πλοίου Ευνομία το οποίο κάηκε το 1876. Ανάμεσα σε αυτά και της κόρης του Πιπίνου Ελένης.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

Saint Spiridon Church

Χτίστηκε το 1854. Μονόχωρος ναός κεραμοσκέπαστος στο πευκόφυτο θέρετρο των Χρουσσών.

ΤΟΥ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Birth of Virgin Mary church

Μονόκλιτη, βασιλικού ρυθμού. Χτίστηκε το 1854.

Πλησίον του Αγ. Σπυρίδωνος, από τους κατοίκους της πόλεως που είχαν καταφύγει στα Χρούσσα, για να αποφύγουν επιδημία χολέρας.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Prophet Elias Church

Μονόκλιτη Βασιλική. Χτίστηκε το 1854 στην περιοχή του Επισκοπείου.

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Holly Cross Church

Σταυροειδής, βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Χτίστηκε το 1854 στην πευκόφυτη περιοχή της Παρακοπής.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Saint John Church

Σταυροειδής, βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Χτίστηκε το 1854 στην Ποσειδωνία.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Σταυροειδής, βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Χτίστηκε επί του δρόμου που συνδέει την Ερμούπολη με τις γύρω εξοχικές περιοχές στο Μάννα το 1862. Έχει προαύλιο χώρο με ανακαινισμένα κτίσματα.

Go to top